top of page

Wie & Wat

Sofie van Ek     
Geboren te Eindhoven in 1994 en opgegroeid in Gerwen en Nuenen.
In 2017 heb ik mijn opleiding Vormgeving (illustratie) voltooid aan het AKV St Joost te Den Bosch. 

Eind 2020 heb ik de knoop doorgehakt en ben ik officieel van start gegaan met mijn eigen onderneming genaamd Studio SvE.
In dat jaar heb ik ook mijn autisme ontdekt; een zoektocht die niet in een jaar klaar bleek te zijn. Deze is nog steeds gaande.
Hier vertel ik meer over mijn autisme én solliciteren hiermee.
Ook vind je er een goede persoonsbeschrijving van mij; zowel min- als pluspunten.

Verder ben ik echt een dierenvriend. Daarvan zijn katten mijn ultieme favoriet. Ik de wijken waar ik als postbode gewerkt heb, kwam ik ze graag tegen. Met de kat van mijn ouders spendeer ik ook graag tijd. Zo af en toe samen vogeltjes kijken vind ik gezellig. Ik kan ook erg lachen om haar gekke gezichten en genieten van haar 'schattig half uurtje'.
 

Fietsen doe ik ook graag. Door weer en wind én regen. Het is mijn manier van sporten, want ik ben geen sportschool type. Niet met een sportfiets, maar als vervoersmiddel: als ik van A naar B ga. De auto gebruik ik nauwelijks.

Ik woon sinds begin 2021 opnieuw bij hen en kan het erg goed met hen vinden. Op mezelf wonen zou ik graag willen, maar is op dit moment onbetaalbaar. Het lijkt mij ergens ook wat eenzaam. Actief contact zoeken met anderen schiet er bij mij namelijk wel eens bij in. Hoewel ik mijn vrije tijd ontzettend waardeer: ik kan goed een hele dag niemand zien en opgaan in mijn eigen dingen met fijne muziek.

Samen met andere woningzoekenden werk ik sinds 2021 samen met de Vrije Volkshuisvesting, een stichting die wooncoöperaties wil opzetten. Het idee van de wooncoöperatie wat mij aanspreekt is elkaar kennen als buren en zo op een meer toegankelijke manier iets voor elkaar kunnen betekenen. Met name gewoon in elkaars nabijheid zijn, af en toe eens voor een groep kunnen koken en gezamenlijk eten of iemand bijstaan wanneer deze niet goed in zijn of haar vel zit spreekt mij aan.

Ik kan dus genieten van de nabijheid van anderen, zonder perse dikke gesprekken te voeren. Luisteren en zo nu en dan inhaken zie je mij wel doen. Maar scherpe grappen maken doe ik ook graag. Met name flauwe of droge humor.


Van lekker eten kan ik ook erg genieten. Met name broodjes gezond, stamppotten, ovenschotels (cottage pie bijv.), tomaten uit de oven (mmm!) en italiaans of japans. Als ik zelf kook houd ik vooral van koken met natuurlijke ingrediënten. En het feit dat je iets nuttigs doet met de maaltijd die je zelf hebt gemaakt, namelijk opeten of laten opeten, vind ik ook tof.
 

Mijn favoriete bioscoop is Lab-1. Niet dat ik zo vaak naar de bioscoop ga, maar ik houd van hun aanbod van films. Die zijn wat minder doorsnee dan de blockbusters in de grote bioscopen. Via Netflix kijk ik ook graag naar net wat anders. Momenteel, mei 2022, kijk ik mijn tweede Zuid-Koreaanse serie. Vol romantiek, humor en drama. Ik vind het vooral leuk om een andere cultuur zo eens te bekijken. Op wat voor andere manier de maaltijden zijn, de bezigheden zijn, de natuur, de kleding, de manier waarop men met elkaar omgaat: sociale regels enzovoort.

Lezen is ook iets wat ik graag doe. En dan met name boeken met (psychologisch) mysterie en spanning. Een van mijn favorieten is 'How to stop time' van Matt Haig en 'Het huis van de maskers' van Daniel Hecht of 'Safe Haven' van Nicholas Sparks. Misdaad boeken trekken mij niet zo. Daar komt dan weer moord aan te pas en veel te veel karakters, waardoor je nooit zelf na kan gaan wie de moordenaar is.
 

Verder ben ik erg close met mijn zus. We zitten niet altijd op een lijn, maar ach daar ben je zussen voor. Ik zou niet zonder haar kunnen.

Ook met mijn kunstacademie vrienden (de blaasbloem club) kan ik het nog steeds goed vinden.

 

   

 

Wie & Wat

zelfportret_02.png

    Beschrijving van mijn werk    

Bij het maken van illustraties creëer graag nieuwe werelden en maak hierbij rijkelijk gebruik van mijn fantasie.
Vooral het werken met lichtval, perspectief, contrast en droge humor vind ik leuk om te doen. Mijn werk is levendig en rijkelijk gevuld met details.

Maarja. Bekijk het vooral zelf op deze website. Want om nou een beschrijving van mijn werk te geven terwijl je ook de plaatjes kunt bekijken...

      Wat is een illustratie?
Dat is een vraag die ik heel vaak krijg.

Heel kort door de bocht is een illustratie: "Een afbeelding die een tekst of boodschap ondersteunt".
Het zijn de tekeningen die in de krant, een tijdschrift of een schoolboek staan. Ze verduidelijken een boodschap of trekken het oog van de lezer zodat zij het artikel gaan lezen.
Afbeeldingen zijn immers eye-catchers! Het is het eerste wat je ziet wanneer je je krant open slaat of door je social media feed scrolt. Het maakt het lezen van een artikel een stuk aantrekkelijker en toegankelijker.
Ook de spam in je mailbox doet het beter wanneer er een afbeelding bij staat..

De Zeeuwmeermin T-shirt serie is ook een illustratie. Ik vertel hier het verhaal van vier vriendinnen. Hetgeen waardoor ze verbonden zijn met elkaar heb ik verwerkt in elementen in de tekening.
Het tekenen van zo'n afbeelding is mijn kracht!
 

      Tekenwerk

Alles wat niet valt onder 'het ondersteunen van tekst' noem ik voor het gemak tekenwerk.
Hieronder vallen op zichzelf staande tekeningen of op zichzelf staande series.  
De inktober serie uit 2021 is hier een voorbeeld van.

 

      Infographics

Dit zijn tekeningen die iets samenvatten. Bijvoorbeeld het doel van je bedrijf of een jaarplan.

Erg handig voor communicatie naar de buitenwereld. Zeker in een tijd waar men minder geduld heeft voor een lap tekst en meer swipet.

Voor IamIT maakte ik een samenvatting van hun SIS-dev methode.

      Waar maak ik tekeningen voor?  

Ansichtkaarten, T-shirts, mokken, landkaarten, folders, stickers, mappen, kalenders, tassen, inpakpapier, website icoontjes of logo's en nog veel meer. Een persoonlijke cover van je schoolagenda? Ja, dat doe ik ook.
Eigenlijk kun je heel veel kanten op met zowel tekenwerk als illustratie. Ik kan dus geen totaalplaatje scheppen met álle projecten of een 'tot hier en niet verder' quotum stellen. 

Dus mocht je andere ideeën hebben die hier niet bij staan en je wilt weten of ik dat kan of wat de kosten zijn, stuur me vooral een berichtje!

Bij beiden maak ik gebruik van mijn kennis over o.a: kleurgebruik, bewerkingsprogramma’s en composities en vlakverdeling.

Het 'less is more' principe is hier vaak de leidraad.
Ik kan breed meedenken in de realisatie van ideeën. En van elke opdracht leer ik weer meer!
 
  

bottom of page